Турнири в страната

Надежди на света

07.07 - 20.07.2012 г.

Шахматисти на "Плевен 21" отново спечелиха призови места
Трето място спечели "Плевен 1" в отборното класиране на Европейския открит фестивал "Надеждите на света", провел се в Гранд хотел Варна. В турнира, организиран от шахматен клуб "Веселин Топалов" от Варна, участваха над 100 състезатели от 7 държави.
Първи станаха представителите на "Москва 1" - с 27,5 точки, следвани от "Варна 1" с 23,5. Плевенчани в състав Валентин Митев, Владимир Върбанов, Цветомир Борисов и Дарио Дерешки /всички от шахклуб "Плевен 21"/, разделиха третата позиция с отбора на Минск, като спечелиха по 23 точки.
На пето място остана другият плевенски отбор "Плевен 2", в който заедно със състезателите на "Плевен 21" Захари Иванов, Стилиян Нановски и Момчил Банев участва и софиянката Деница Драгиева, държавна шампионка при момичетата на класически шах до 16 години.
В индивидуалните надпревари Дарио Дерешки завърши втори при 16-годишните с 6,5 точки. Преди него е единствено представителят на Русия Михаил Соботски. При 8-годишните плевенчаните Валентин Митев и Захари Иванов завършиха с по 5т, които ги класираха съответно на 5 и 6 място.
При 10-годишните Владимир Върбанов е с шест точки на 5 място и е най-добре представилият се български състезател в тази възрастова група. Преди него са шахматисти от Русия и Беларус. Стилиян Нановски е на 8-мо място с 5,5 точки. В групата до 12 години Цветомир Борисов е на 7-мо място с 5,5 т, а Момчил Банев е осми с 5 точки.
Паралелно с фестивала "Надеждите на света" беше проведен и опен турнир, спечелен от гросмайстор Иван Чепаринов.
Състезателите на плевенския клуб взеха две престижни отличия от него - Дарио Дерешки спечели наградата за състезател с ЕЛО под 2000, а Владимир Върбанов е трети сред 10-годишните.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=936316