Купа Евроинс

Трети турнир от веригата "Купа Евроинс" - 2012

08.12 - 09.12.2012 г.

За трета поредна година 17-годишният състезател на СКШ"Плевен 21" успя да натрупа най-много точки за генералното класиране във веригата шахматни турнири „Купа "Евроинс"" в Плевен. Годишният приз му бе връчен на официалното закриване на Третия турнир за 2012 година, който се проведе на 8 и 9-ти декември в клуба на бул. "Скобелев" 20. Анатоли получи купата лично от директора на застрахователното дружество „Евроинс" Емил Трифонов, който вече четири години съдейства финансово за провеждането на веригата. Плевенският шахматист събра общо 55 точки, като зае съответно първо, второ и пето място на проведените три издания през годината. Втори остана носителят на Купа "Евроинс" за 2009 година Мартин Дяков с 50 точки, а на трето място се нареди Дарио Дерешки с 46 точки.

Общо 30 участника от Плевен и Велико Търново се включиха във финалния турнир за тази година, разделени в две групи - група "А" за състезатели с българско ело под 2200, и група "Б" - за начинаещи шахматисти. Кръговете бяха 7, системата Швейцарска, при едночасова контрола за мислене. Според регламента бяха предвидени награди за заелите първите три места и в двете групи, както и за най-добре представилата се жена, състезател до 12 години, дете до 8 години и най-малък участник.

Убедителна победа в "А" турнира с актив от 6 точки постигна 15-годишната плевенчанка Симонета Иванова, състезателка на ШК "Михаил Тал" - Червен бряг. Многократната държавна шампионка за девойки спечели в началото на месеца и втория турнир от националната верига "Млад гросмайстор", провел се в Плевен. След нея са нареди опитният Цако Иванов с 5,5 точки, а за третата награда се пребори Лъчезар Неделушев, натрупал 5 точки.

Наградата за най-добре представила се шахматистка получи Доротея Нанчева с 4 точки, а за трети път през годината малката купа до 12 години спечели Давид Цветанов с актив от 3,5 точки. С грамота беше награден 8-годишният Кристиан Григоров, който със събраните 2,5 точки изпревари своите връстници.

В групата на начинаещите в конкуренцията на 12 деца, състезанието спечели второкласникът от НУ "Христо Ботев" Мартин Габърски със 6 спечелени партии. Момчето получи за победата си купа с формата на шахматната фигура офицер, плакет, грамота и правото да се състезава занапред в група "А". Със същия точков актив, но с по-лоши допълнителни показатели, втори остана Михаил Кирков, а за третата награда се пребори Емил Найденов, спечелил 5 победи. Най- малкият участник в надпреварата беше 6-годишният Иван Червенков, който се нареди на пета позиция с 4 точки и получи грамота.

На закриването на турнира със специален трофей бе награден Давид Цветанов, който бе избран от ръководството на СКШ"Плевен 21" за Шахматист на годината. Дванадесетгодишният състезател на плевенския клуб през тази година стана двукратен държавен шампион по класически шах, носител на Национална купа "Полипост", сребърен медалист с националния отбор на Балканиадата в Черна гора, бронзов медалист с отбора на юношите до 16 години на СКШ"Плевен 21", първи на детския турнир "Янтра днес" във Велико Търново, участва на Световното първенство в Словения.и спечели 6 турнира от клубната верига "Млади надежди".

Регламент на турнира:

1. Място на провеждане - Веригата турнири "Купа Евроинс" се провеждат в Спортен клуб по шахмат "Плевен XXI" на бул. "Скобелев" 20 в гр. Плевен.

2. Време на провеждане - в събота и неделя на дати, определени от УС на СКШ "Плевен XXI".

3. Право на участие имат всички желаещи, заплатили съответната турнирна такса според т. 5 и с български коефициент ЕЛО под 2200.

4. Организация - турнирите се провеждат в две групи - А и Б:

"А" група - за напреднали състезатели.
"Б" група - за начинаещи състезатели.

5. Турнирна такса:

* Такси за участие в "А" група.
- състезатели до 12 год. - 8 лв.
- ветерани над 63 год.- без такса за първите пет записали се.
- всички останали състезатели - 10 лв.
* Такси за участие в "Б" група - 5 лв.

6. Система - швейцарска "Swiss Perfect" в 7 кръга. При малък брой състезатели в "Б" група ще се прилага кръгова система.

7. Контрола - 60 минути на състезател за завършване на партията за "А" група, 30 минути за завършване на партията за "Б" група.

8. Играещият с белите фигури осигурява часовник.

9. Записване - до 9:45 в събота.

10. Класиране - класирането се извършва в зависимост от набраните точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели:

- Медиана Бухолц;
- Бухолц;
- брой победи;
- натрупване.

11. Годишна класация - за определяне на носителя на "Купа Евроинс" в края на годината ще се води точкова класация според общото класиране до 20-то място в "А" група. Най-добре представилият се получава 20 точки, вторият - 19 точки и т. н. до двадесетия - 1 точка. За генаралното класиране се вземат точките на състезателя от всички турнири.

На всеки турнир се дават следните награди:

1. Общо класиране:

Първо място - 100 лв.
Второ място - 60 лв.
Трето място - 40 лв.

2. Награда за най-добре представила се жена - 30 лв.

3. За най-добър състезател до 12 год. - купа и предметна награда. В група "Б" за първо място се дава предметна награда. Победителят в група "Б" получава правото да играе в група "А" на следващия турнир от веригата "Купа Евроинс".

Програма: Турнирът е с начален час 10:00 часа. Програмата по кръгове се уточнява на техническата конференция, която започва в 9:50 часа в събота.

За контакти: Христинка Илиева, тел. 088 6 026842

Полезна информация
Класиране Трети турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "А" изтегли
Класиране Трети турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "Б" изтегли