Купа Евроинс

Втори турнир от веригата "Купа Евроинс" - 2012

06.10 - 07.10.2012 г.

Анатоли Атанасов и Захари Иванов оглавиха класирането в група А и група Б на провелия се на 6-ти и 7-ми октомври втори турнир Евроинс 2012. Традиционната за града ни надпревара събра в клуба на бул. Скобелев двадесет и седем шахматисти на възраст от 6 до 70 години, сред които и гости от Варна. От 2009 година ЗД "Евроинс" АД оказва финансова подкрепа за реализиране на тази единствена по рода си верига за любителите на древната игра в града, като това бе тринадесетият по ред турнир.

В група А, след изиграването на седемте кръга по Швейцарска система, с контрола 60 минути на състезател, се стигна до дележ на първото място. С по 5,5 точки финишираха Анатоли Атанасов и Михаил Гигов, като допълнителният показател беше в полза на 17 годишния Анатоли. Талантливият юноша на СКШ"Плевен 21" е носител на Купа Евроинс през 2010 и 2011 година, и с тази си победа отново повежда в генералното класиране за приза, преди последния турнир през декември. Третата награда спечели Дарио Дерешки с актив от 5 точки.

Специалната женска награда получи Александра Иванова, натрупвайки 4,5 точки.

Най-добро представяне от 12 годишните деца направи Държавният шампион за тази възрастова група Давид Цветанов с 3,5 точки.

Най-малките участници в група А , осемгодишните Валентин Митев и Кристиян Григоров се срещнаха в последния кръг. Партията спечели Валентин, за което беше награден с грамота.

В група Б най-малките шахматисти играха по кръгова система, всеки срещу всеки. И тук се получи равенство на върха. Захари Иванов и Михаил Кирков натрупаха по 6,5 точки, с реми помежду си. Черният цвят даде предимство на Захари, който спечели купа с формата на шахматната фигура кон, грамота, предметна награда и правото през месец декември да се състезава в група А. Третото място извоюва Мартин Габърски с 4 точки, а грамотата за най-малък участник получи 6 годишният Пламен Василев.

Третият турнир ще се проведе през месец декември, когато ще се определи и носителят на Купа "Евроинс" за 2012 г. За генералното класиране се взимат точките на състезателя според точковата класация за класиране до 20 място в група "А" в трите турнира.

Регламент на турнира:

1. Място на провеждане - Веригата турнири "Купа Евроинс" се провеждат в Спортен клуб по шахмат "Плевен XXI" на бул. "Скобелев" 20 в гр. Плевен.

2. Време на провеждане - в събота и неделя на дати, определени от УС на СКШ "Плевен XXI".

3. Право на участие имат всички желаещи, заплатили съответната турнирна такса според т. 5 и с български коефициент ЕЛО под 2200.

4. Организация - турнирите се провеждат в две групи - А и Б:

"А" група - за напреднали състезатели.
"Б" група - за начинаещи състезатели.

5. Турнирна такса:

* Такси за участие в "А" група.
- състезатели до 12 год. - 8 лв.
- ветерани над 63 год.- без такса за първите пет записали се.
- всички останали състезатели - 10 лв.
* Такси за участие в "Б" група - 5 лв.

6. Система - швейцарска "Swiss Perfect" в 7 кръга. При малък брой състезатели в "Б" група ще се прилага кръгова система.

7. Контрола - 60 минути на състезател за завършване на партията за "А" група, 30 минути за завършване на партията за "Б" група.

8. Играещият с белите фигури осигурява часовник.

9. Записване - до 9:45 в събота.

10. Класиране - класирането се извършва в зависимост от набраните точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели:

- Медиана Бухолц;
- Бухолц;
- брой победи;
- натрупване.

11. Годишна класация - за определяне на носителя на "Купа Евроинс" в края на годината ще се води точкова класация според общото класиране до 20-то място в "А" група. Най-добре представилият се получава 20 точки, вторият - 19 точки и т. н. до двадесетия - 1 точка. За генаралното класиране се вземат точките на състезателя от всички турнири.

На всеки турнир се дават следните награди:

1. Общо класиране:

Първо място - 100 лв.
Второ място - 60 лв.
Трето място - 40 лв.

2. Награда за най-добре представила се жена - 30 лв.

3. За най-добър състезател до 12 год. - купа и предметна награда. В група "Б" за първо място се дава предметна награда. Победителят в група "Б" получава правото да играе в група "А" на следващия турнир от веригата "Купа Евроинс".

Програма: Турнирът е с начален час 10:00 часа. Програмата по кръгове се уточнява на техническата конференция, която започва в 9:50 часа в събота.

За контакти: Христинка Илиева, тел. 088 6 026842

Полезна информация
Класиране Втори турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "А" изтегли
Класиране Втори турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "Б" изтегли