Купа Евроинс

Първи турнир от веригата "Купа Евроинс" - 2012

17.03 - 18.03.2012 г.

На 17 и 18.03.2012 г. се проведе първият за тази година турнир от веригата „Купа Евроинс”, която СКШ „Плевен ХХІ” традиционно организира вече четвърта година.

За участие се записаха общо 39 шахматисти, разделени в група А – за напреднали и група Б – за начинаещи деца.

Освен за обявените в регламента пет награди, участниците в група А се бореха за челните места в класацията, което би им донесло повече натрупани точки в генералното класиране в края на годината. Без загубена партия турнирът спечели мс Емил Шукин с актив от 6 точки. Второто място се определи по Медиана Бухолц и се зае от Анатоли Атанасов, а трети остана Михаил Гигов, и двамата с по 5,5 точки.

Женската награда спечели Вероника Василева с 4 точки, а най-добре от 12-годишните се представи Давид Цветанов с 3,5 точки.

Класирането се определи след изиграването на 7 кръга по Швейцарска система при едночасова контрола.

В група Б се включиха 14 деца, които определиха победителите след като изиграха цели 13 партии по кръговата система с контрола 35 минути.

Отлична игра демонстрира 7-годишният Валентин Митев, който спечели първото място с 12 точки и придоби правото да се състезава занапред в група А. Вальо беше награден с купа под формата на шахматен топ, предметна награда и грамота. Втората и третата награда извоюваха Емил Найденов с 11,5 и Радослав Русев с 10 точки.

На дългия шахматен маратон докрай издържаха и най-малките участници – шестгодишните Калоян Бировски и Кристина Апулчева.

Турнирът се проведе със съдействието на Застрахователно дружество „Евроинс” АД, а предметните награди бяха изработени в АРТ студио „Миллиел”.

Вторият турнир от веригата ще се проведе през месец октомври.

Регламент на турнира:

1. Място на провеждане - Веригата турнири "Купа Евроинс" се провеждат в Спортен клуб по шахмат "Плевен XXI" на бул. "Скобелев" 20 в гр. Плевен.

2. Време на провеждане - в събота и неделя на дати, определени от УС на СКШ "Плевен XXI".

3. Право на участие имат всички желаещи, заплатили съответната турнирна такса според т. 5 и с български коефициент ЕЛО под 2200.

4. Организация - турнирите се провеждат в две групи - А и Б:

"А" група - за напреднали състезатели.
"Б" група - за начинаещи състезатели.

5. Турнирна такса:

* Такси за участие в "А" група.
- състезатели до 12 год. - 8 лв.
- ветерани над 63 год.- без такса за първите пет записали се.
- всички останали състезатели - 10 лв.
* Такси за участие в "Б" група - 5 лв.

6. Система - швейцарска "Swiss Perfect" в 7 кръга. При малък брой състезатели в "Б" група ще се прилага кръгова система.

7. Контрола - 60 минути на състезател за завършване на партията за "А" група, 30 минути за завършване на партията за "Б" група.

8. Играещият с белите фигури осигурява часовник.

9. Записване - до 9:45 в събота.

10. Класиране - класирането се извършва в зависимост от набраните точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели:

- Медиана Бухолц;
- Бухолц;
- брой победи;
- натрупване.

11. Годишна класация - за определяне на носителя на "Купа Евроинс" в края на годината ще се води точкова класация според общото класиране до 20-то място в "А" група. Най-добре представилият се получава 20 точки, вторият - 19 точки и т. н. до двадесетия - 1 точка. За генаралното класиране се вземат точките на състезателя от всички турнири.

На всеки турнир се дават следните награди:

1. Общо класиране:

Първо място - 100 лв.
Второ място - 60 лв.
Трето място - 40 лв.

2. Награда за най-добре представила се жена - 30 лв.

3. За най-добър състезател до 12 год. - купа и предметна награда. В група "Б" за първо място се дава предметна награда. Победителят в група "Б" получава правото да играе в група "А" на следващия турнир от веригата "Купа Евроинс".

Програма: Турнирът е с начален час 10:00 часа. Програмата по кръгове се уточнява на техническата конференция, която започва в 9:50 часа в събота.

За контакти: Христинка Илиева, тел. 088 6 026842

Полезна информация
Класиране Първи турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "А" изтегли
Класиране Първи турнир Купа "Евроинс" 2012 - група "Б" изтегли
Регламент на Верига турнири "Купа Евроинс" 2012 изтегли